• Novinky

            • Projekt Digitálny žiak pre našich prvákov i osobitne žiakov z Ukrajiny

            • Nová oprávnená skupina pre projekt Digitálny žiak - aktuálni žiaci prvého ročníka stredných škôl, primani a kvintáni osemročných gymnázií v školskom roku 2023-2024 sa môžu registrovať len do 30.9.2023!

              Prosím, kto má záujem, smerujte sa na stránku digitalnyziak.sk

              Z cieľovej skupiny cca 50 tisíc žiakov je zatiaľ registrovaných len 18 tisíc. Ďakujeme za Vašu pomoc.

               

              P.S. Ak sa žiaci už registrovali na iné cieľové skupiny, teraz im už registráciu nepovolí. My ich však zo starších registrácií dohľadáme.

              S úctou,Realizačný tím projektu Digitálny žiak

               

               

              Pre žiakov z Ukrajiny!

              Národný projekt Digitálny príspevok pre žiakov z Ukrajiny je ODTERAZ dostupný pre všetky ukrajinské deti so štatútom dočasného útočiska vo veku od 6 do 18 rokov, nielen pre školákov!

              Národný projekt Ukrajinský žiak bol spustený ešte 11.08.2023 a je už v plnom prúde. Aj vďaka Vášej pomoci Ukrajinské deti sa registrujú a je ich viac ako 5000+!, ale napriek tomu projekt narážal na určité prekážky a nie každé ukrajinské dieťa sa mohlo do projektu pripojiť. Jednou z hlavných podmienok získania digitálneho príspevku bol zápis ukrajinského dieťaťa do slovenského školského systému. A práve podmienka školskej dochádzky bola pre veľkú časť odídencov nerealizovateľná, a preto bola iniciátormi upravená. Ak zákonný zástupca vykonal (-a) potrebné aktivity k nájdeniu vhodnej školy, ale ku dňu registrácie nebolo možné zapísať dieťa do žiadnej z nich, ktorá by vyhovovala potrebám dieťaťa, a to vzdialenosťou od miesta bydliska, zameraním a študijnými potrebami, vyplní čestné prehlásenie do formulára, a tak jeho dieťa po novom získa možnosť zúčastniť sa na projekte. Cieľom projektu aj naďalej zostavá podpora začleňovania ukrajinských žiakov do vzdelávacieho systému Slovenskej republiky a slovenskej spoločnosti. Projekt počíta s poskytnutím príspevku na nákup digitálnej techniky vo výške 350 Eur pre 20 000 užívateľov, ktorí splnia NOVÉ podmienky pre poskytnutie príspevku, a to nasledovne:

              - byť občanom Ukrajiny,

              - mať na Slovensku štatút dočasného útočiska,

              - a) byť žiakom slovenskej základnej alebo strednej školy, 

              alebo b) úspešne absolvovať test zo slovenčiny na úrovni A1 a zároveň úspešne absolvovať test digitálnej zručnosti (pre deti od 15 rokov)

              - ku dňu registrácie musí byť mladší ako 18 rokov.

              Časový rámec projektu zostáva nemenný: do 30.09.2023 prebieha registrácia detí  cieľovej skupiny/ich zákonných zástupcov a overenie nimi poskytnutých údajov v databázach príslušných štátnych orgánov Slovenskej republiky. Je dôležité poskytnúť rodičom a deťom, ktoré spĺňajú vyššie uvedené podmienky, všetky informácie o tom, ako postupovať, ak majú záujem o kúpu digitálneho zariadenia prostredníctvom projektu Ukrajinský žiak, keďže časový rámec projektu je veľmi obmedzený. Ak rodičia dieťaťa nie sú prítomní na Slovensku, môže v ich mene konať zástupca, ktorému udelia splnomocnenie (tlačivo je k dispozícii na webovej stránke, je potrebné ho vyplniť, vytlačiť, podpísať a zaslať zástupcovi na Slovensku), a ktorý si uplatní digitálny príspevok (t. j. zakúpi digitálne zariadenie) pre ich dieťa.

              Všetky informácie o registrácii a podmienkach uplatňovania digitálneho príspevku nájdete:

              Text v slovenčine: https://ukrajinskyziak.sk/tpost/szfaemfr71-projekt-ukrajinsk-iak-je-odteraz-dostupn

              Text v ukrajinčine: https://ukrajinskyziak.sk/tpost/xyz3ddyhe1-vdteper-proekt-ukranskii-uchen-dostupnii

              a na call centre +421 (0) 232 284467 (v pracovných dňoch počas 9.00-17.00 je poskytované poradenstvo aj v ukrajinskom jazyku).

              Prosíme Vás o širenie informácii medzi ziakmi z Ukrajiny a ziadatelmi o zapis do Vasej školy tohto textu v Ukrajinskom jazyku

              Проект "Український Учень" розширено і тепер кожна українська дитина, яка має статус odídenec у Словаччині, віком від 6 до 18 років, має право брати участь у проекті і отримати ваучер у розмірі 350 євро на купівлю цифрового пристрою. Реєстрація:  www.ukrajinskyziak.sk/ua

              👉 Якщо дитина ходить до словацької школи, достатньо заповнити реєстраційну форму на сайті.

              👉 Якщо дитина не навчається у словацькій школі, необхідно:

              1. Зареєструватися на сайті ukrajinskyziak.sk: вибрати "Не є учнем словацької школи" та поставити галочки у всіх полях, підтверджуючи, що ви зацікавлені у шкільному навчанні Вашої дитини у Словаччині та зобов’язуютеся пройти тести словацької мови та IT Fitness test (в залежності від віку).

              2. Пройти тести одразу після реєстрації або до 10 жовтня:

              • Для дітей від 6 до 18 років - тест на визначення рівня володіння словацькою мовою: https://ukrajinskyziak.sk/test-a1-ua 

              • Для дітей від 15 до 18 років - IT Fitnes Test (україномовна версія) на визначення рівня цифрової грамотності: https://itfitness.eu/uk/oblikovi-zapysy/vxid-reyestraciya/ 

              ❗️ Результати тестів не впливають на участь у проекті, а лише вказуватимуть на рівень володіння навичками, які допоможуть Вашій дитині інтегруватися до словацької школи і словацького суспільства.

              🕐  Реєстрація триває до 30 вересня 2023 року.

              📆 Використати сертифікати (придбати пристрій) можна буде до 31 жовтня 2023 року.

              ℹ️ Реєстрація та детальні умови: www.ukrajinskyziak.sk/ua

               

               

      • Kontakty

        • Stredná odborná škola potravinárska
        • Sekretariát: Ing. Lucia Majerčíková, PhD. Telefón: 037/77 20 427 Mail: sosp@sosp.sk
        • Cabajská 6, 949 01 Nitra Slovakia
        • 17054222
        • 2020408918
        • Ing. Lucia Majerčíková, PhD. priama linka - 037/77 20 429
        • Všetky dôležité informácie Vám poskytneme na sekretariáte školy a vstupné informácie aj na vrátnici pri vstupe do budovy školy.
      • Prihlásenie